Böcker

Våra böcker finns vanligen att köpa på biblioteken i Höllviken och Skanör, Höllvikens Färghandel, Asps Bokhandel och på ICA Toppen samt ICA i Skanör.
OBS: Vi reserverar oss för slutförsäljning. Kontakta oss gärna via formulär nedan om du är intresserad av en titel du inte funnit hos någon av återförsäljarna ovan!

Allt om BAD på Näset (230 kr)

Lars Melin berättar över drygt 100 sidor om kallbadandet som kulturhistorisk och social företeelse under de gångna 150 åren. Det handlar om allt från fint folk på Falsterbohus förr i tiden till vit, varm sand och friska bad i vår tid.

Sanden blev till guld (230 kr)

Sanden blev till guld

Denna berättelse tar sin början i 1927 då Ljungens Villaägareförening bildades. Boken  beskriver i ord och bild utvecklingen från liten ort till ett samhälle som i dag har runt 12.000 invånare. 144 sidor.

På Ljungen samlingsvolymer  (180 kr)

Många av våra medlemmar ville ha en samlad upplaga av våra “medlemsblad”. Det finns två olika samlingsvolymer:

  • 1998 – 2005
  • 2006 – 2009

Den första innehåller nr 1 till 25 och kom ut under 2006. Den andra kom julen 2010 och innehåller nr 26 till nr 40.

Skollovskolonierna på Ljungen – historik, bilder och minnen  (130 kr)

Denna bok om sommarkolonierna innehåller bakgrund och berättelser kring vistelsen på de olika kolonierna som funnits här nere med början på Sagostunderna Ljungdalavägen kring 1918, den enda koloni som fortfarande är i full funktion under sommaren. 75 sidor.

Falsterbohus – med tårna i sanden och klackarna i taket (180 kr)

En jubileumsskrift om en hundraåring som levt med “Tårna i sanden och klackarna i taket. Bilder och minnen, nertecknade och samlade i en bok på närmare 140 sidor.

Från Sillabör till Snabbköp (50 kr)

Enligt ett förmånligt avtal kan vi sälja denna för endast 50 kronor!

En resa i tid och rum, där vi börjar med en av de äldsta affärerna som låg i Fotevik och slutar med en av de yngsta Ica Toppen i Fotevik. En inventering av de butiker och småaffärer som funnits i Höllviken, Kämpinge och Ljunghusen, se senaste 150 åren. Boken har 128 sidor.

Kämpinge – Fiske, jordbruk och sommarliv (170 kr)

Boken skildrar det Kämpinge som fanns en gång, när fiskare och lantbrukare utgjorde den största delen av byns invånare. Andra yrkesgrupper såsom smeder och andra hantverkare fanns också, men fisket och jordbruket levde de flesta i byn av långt fram i tiden. Sommarlivet skildras med badbilder som ger en bra bild om utvecklingen kring badandet och livet däromkring. 158 sidor.

Resande över Ljungen (90 kr)

En antologi av Christian Kindblad i form av en reseskildring som sträcker sig från Linnés skånska resa 1749 till en resa som gjordes av Thomas Örtenblad 1917. Resorna går över Ljungen med Skanör och Falsterbo som mål. Resorna göres ur olika aspekter och med olika ändamål. 82 sidor.

Fru Kungen, drottning Margareta I (70 kr)


Av Marie Sjögren. Beskriver en enastående kvinna i en epok där kvinnan var “bortglömd” och inte ens fanns med i lagtexter. Hon gick segrande ur maktspelet som började redan då hon var 10 år då hon fick gifta sig med en man hon aldrig sett.

Höllviken – bilder och minnen från förr
(125 kr)

Text och bild över 52 sidor om Höllviken under 100 år. Speglar något av den tid som gått, i en lättsam och kåserande anda med stark lokalfärg. Ger mycket utrymme för nostalgiska återblickar och ger nyinflyttade perspektiv på hur det var en gång.

Vilde Hugo – vår lokale Fritiof Nilsson “Piraten” (120 kr)

Lite förenklat kan man säga att Hugo Mattsson var för näset vad Fritiof Nilsson “Piraten” var för Skåne. Som författaren Lars Melin uttrycker det: han var en tungvrickande och lekfull ordkonstnär som skrev kåserier för både Sydsvenskan, Skånska Dagbladet och andra skånska dagstidningar under namnet “Vilde Hugo”. I kvalitet stod reflektionerna oftast inte själve Piraten efter och i Skanör var han och hans bror välkända profiler på 1950-talet. Hans humor är nog den mest Monty Python-aktiga av alla de samtida humoristerna, säger författaren.

Falsterbonäset – hur blev det till? (70 kr)

Bertil Ringberg, professor emeritus i kvartärgeologi berättar om hur Falsterbonäset blev till och utvecklats under årtusendena samt om människorna som bebott området. 28 sidor.

Ett stycke kanalhistoria (50 kr)

Kanalchefen Sven Lundström m. fl. berättar om bygget av Falsterbokanalen, den gamla och den nya bron samt om lotsningen. En berättelse i ord och bild. Arbetet med den nya bron beskrivs kompletterat med tekniska data. 34 sidor.

Stinsen i Falsterbo (125 kr)

En institution berättar, stinsen Stig Mårtensson (1923-2009) berättar om sitt arbete i Falsterbo som inte var likt arbetet på en vanlig järnvägsstation. Nerläggningen av järnvägen Malmö-Falsterbo beskrivs med vemod och känsla. 106 sidor.

Historier från Skanör (130 kr)

Anders Carlsten, skribent, kåsör och tecknare, skildrar denna gång Skanör och dess profiler som var en gång. Egna och andras bravader skildras också med ironi och humor. 122 sidor.

St Hammars kyrka under 100 år (30 kr)


En genomgång i nätt format (26 sidor) av stora och små händelser kring och dess plats i bygden som ett landmärke på Slätten. Sammanställare: Ingemar H Johansson.

Posten i Skanör-Falsterbo – en svanesång (80 kr)


En bok sammanställd och skriven av Lars Dufberg. Tillsammans med över 30 bilder på 42 sidor, ger den en lokalhistorisk bild av ett Skanör-Falsterbo som till stora delar försvunnit. Några sidor har även ägnats åt poststämplar och dess historia. Med nerläggningen avslutades en över 234-årig historia. 

Skanörs och Falsterbos historia från A till Ö (120 kr)

Skanörs och Falsterbos historia från A till Ö är en lättläst historik av Christer Melin över de två tvillingstäderna. Här får Du veta mer om bl. a. Falsterbohus slott, Lyktekärret och Slusan för att inte nämna den intressanta historien kring drottning Margarete och hennes son kung Olof. 50 sidor.

Tåget har gått! (50 kr)


Tåget har gått, en sammanställning av Callunas utställning i samband  med 100-års jubileet av Vellinge-Skanör Falsterbo järnvägs start i maj 1904.  Historien och bakgrunden till järnvägens etablering beskrivs ingående.