Böcker

Här kan du beställa den bok du är intresserad av! Porto och eventuell kostnad för emballage tillkommer. Skicka ett e-brev till calluna@tele2.se. Böckerna finns även att köpa på biblioteken i Höllviken och Skanör, Bärnstensmuséet i Kämpinge och på ICA Toppen i Höllviken.

Allt om BAD på Näset (230 kr)

Allt om bad på Näset

Sanden blev till guld (230 kr)

Boken är nu klar! Den kostar 230 kr och säljes hos ASP bokhandel på Gallerian i Höllviken, Ica Höllviken och biblioteken i Höllviken och Skanör. För mer information, se http://påljungen.se/arkiv/1252.

Sanden blev till guld

På Ljungen 2006-2010 (180 kr)

Detta är andra samlingen av vårt medlemsblad På Ljungen. Boken innehåller nr 26 till nr 40 och kom ut julen 2010.

 

 

Skollovskolonierna på Ljungen – historik, bilder och minnen  (130 kr)

Boken om sommarkolonierna innehåller bakgrund och berättelser kring vistelsen på de olika kolonierna som funnits här nere med början på Sagostunderna Ljungdalavägen kring 1918, den enda koloni som fortfarande är i full funktion under sommaren.

Här finns berättelser från Trelleborgs skollovskoloni som låg på Gyaområdet, Frälsningsarmens koloni på Klockarevägen, Eslövs koloni hörnan Klockarevägen/Collins väg. Kolonin för barn med diabetes Lindgården vid Limavägen, CP skadades koloni på Nybygget invid Sagostunderna och Solbacken, för lungsjuka barn från Trelleborg, som låg på Kungsmansvägen.

Malmö allmänna sjukhus hade ett sommarhem även det för ljungsjuka barn, området där nuvarande FBU ligger, Sjötorpet där Malmö Förening för skollovskolonier hade en mindre koloni Sjötorpsvägen/Klockarevägen.

Sommarkolonierna för barn började redan i början av 1800 talet i Schweiz. Barnen behövde, efter ett långt

och ofta krävande skolår få rekreation, frisk luft och bad för att sedan kunna ta i itu med kommande läsår. På den tiden var det 6 dagars vecka och tempot var säkert annorlunda än det är idag. Det är säkert lika krävande i dagens skolor, men på ett annat sätt.
I Sverige började den första sommarkolonin 1884 av förskollärarinnan Agnes Lagerstedt som på en gård i Roslagen gjorde det möjligt att för barn att få en kort vistelse i en fin miljö.

Detta var i Sverige början till en verksamhet som än idag är aktuell för många barn. Efter hand blev kommunerna delaktiga i verksamheten och mycket av det frivilliga arbetet försvann, under 60 talet ifrågasattes verksamheten från olika håll. Socialstyrelsen ifrågasatte det positiva och vistelse på koloni kunde vara ”förenad med risker för barnens psykiska utveckling och hälsa”. Antalet kolonier minskade, 1960 fanns det 581 kolonier, 1970 fanns endast 372 kvar.

Boken kostar 130 kronor och finns på våra vanliga försäljningsställen och kan också köpas via beställning calluna@tele2.se eller hemsidan calluna. nu, då tillkommer porto 35 kronor.

Klicka här för ett smakprov ur boken.

På Ljungen (1 – 25) (180 kr)

Många av våra medlemmar ville ha en samlad upplaga av våra “medlemsblad”. Denna innehåller från nr 1 till 25 och kom ut under 2006.

Falsterbohus – med tårna i sanden och klackarna i taket (180 kr)

En jubileumsskrift om en hundraåring som levt med “Tårna i sanden och klackarna i taket. Bilder och minnen, nertecknade och samlade i en bok på närmare 140 sidor.

 

 

 

 

 

Från Sillabör till Snabbköp (160 kr 100 kr)

Enligt ett förmånligt avtal kan vi nu sälja boken från Sillabör till Snabbköp för 100 kronor. Gammalt pris 160 kronor. Beställ gärna genom calluna@tele2.se eller köp på våra vanliga försäljningsställen.

En resa i tid och rum, där vi börjar med en av de äldsta affärerna som låg i Fotevik och slutar med en av de yngsta Ica Toppen i Fotevik. En inventering av de butiker och småaffärer som funnits i Höllviken, Kämpinge och Ljunghusen, se senaste 150 åren. Av Ingemar H Johansson och Christian Kindblad. Boken har 128 sidor och över etthundrabilder.

Kämpinge – Fiske, jordbruk och sommarliv (170 kr)

Boken om Kämpinge, fiskejordbruk o sommarliv är nu färdig och ute i handeln på Toppen Höllviken,biblioteken Höllviken o Skanör och Coop Höllviken. from torsdag-fredag 20-21 december. Boken kostar 170 kronor.

Boken skildrar det Kämpinge som fanns en gång, fiskarna och lantbrukarna utgjorde den största delen av byns invånare.Andra yrkesgrupper såsom smeder,olika hantverkare fanns också, men fisket o jordbruket levde de flesta i byn av långt fram i tiden. Sommarlivet skil dras med badbilder som ger en bra bild om utvecklingen kring badandet och livet däromkring. Strandhotellet ”hos Jönssons” och Badrestaurangens historia beskrivs i ord och bild och ger ett perspektiv hur tiderna förändrats.

Resande över Ljungen (90 kr)

En antologi i form av en reseskildring som sträcker sig från Linnes skånska resa 1749 till en resa som gjordes av Thomas Örtenblad 1917. Resorna går över Ljungen med Skanör och Falsterbo som mål. Resorna göres med olika aspekter och ändamål.

 

 

 

 

Sista dansen i Höllviken (105 kr) SLUTSÅLD

Anders Carlsten, krönikör i Sydsvenskan som med egna minnen, bilder och teckningar berättar om en priviligierad uppväxt fram till 1940 på sommaren i Höllviken. Härliga beskrivningar av pojkar i tonåren som gör trevande försök att göra bekantskap med flickor. En nostalgisk berättelse hur det var en gång.
F.n. slutsåld!

 

 

Fru Kungen, drottning Margareta I (70 kr)

Beskriver en enastående kvinna i en epok där kvinnan inte ens fanns med i lagtexter, var bortglömd. Gick segrande ur maktspelet som började redan då hon var 10 år då hon fick gifta sig med en man hon aldrig sett.

 

 

 

 

 

Höllviken – bilder och minnen från förr (125 kr)

Text och bild om Höllviken under 100 år. Speglar något av den tid som gått, i en lättsam och kåserande anda med stark lokalfärg. Ger mycket utrymme för nostalgiska återblickar och ger nyinflyttade perspektiv på hur det var en gång.

 

 

 

 

Ett stycke kanalhistoria (45 kr)

Kanalchefen Sven Lundström m f l berättar om bygget av Falsterbokanalen, den gamla och den nya bron samt något om lotsningen. En berättelse i ord och bild.Arbetet med den nya bron beskrivs kompletterat med tekniska data.

 

 

 

 

Stinsen i Falsterbo (125 kr)

En institution berättar, stinsen Stig Mårtensson berättar om sitt arbete i Falsterbo som inte var likt arbetet på en vanlig järnvägsstation. Berättelsen beskriver det personliga engagemang som präglat Stigs liv som järnvägsman. Nerläggningen av järnvägen Malmö-Falsterbo beskrivs med vemod och känsla. Bildmaterialet kommer dels från författarens egna bilder och dels från Kulturföreningen Callunas arkiv.

Historier från Skanör (130 kr)

Anders Carlsten, skribent, kåsör och tecknare, skildrar denna gång Skanör och dess profiler som var en gång. Egna och andras bravader skildras också med ironi och humor.

St Hammars kyrka under 100 år (30 kr)

En genomgång av stora och små händelser kring och dess plats i bygden som ett landmärke på Slätten. Sammanställare Ingemar H Johansson.

Posten i Skanör-Falsterbo (80 kr)

En bok sammanställd och skriven av Lars Dufberg, den heter POSTEN I SKANÖR-FALSTERBO – en svanesång finns nu i handeln. Tillsammans med över 30 bilder ger den lokalhistoriskt en bild av ett Skanör-Falsterbo som till stora delar försvunnit. Några sidor har även ägnats åt poststämplar och dess historia. Med nerläggningen avslutades en över 234-årig historia. Boken kostar 80 kronor. Finns tillsvidare på biblioteken i Skanör, Höllviken, ICA Toppen Höllviken samt Konsum Höllviken.

Skanörs och Falsterbos historia från A till Ö (95 kr)

Skanörs och Falsterbos historia från A till Ö är en lättläst historik över de två tvillingstäderna. Här får Du veta mer om bla Falsterbohus slott, om Lyktekärret och Slusan för att inte nämna den intressanta historin kring drottning Margarete och hennes son kung Olof. Du som vill få kortfattad men ändå mycket uttömmande beskrivning, över de historiska händelser som under århundraden präglat Skanör Falsterbo, får här en bra bild av den tid som varit.

Tåget har gått (50 kr)

Tåget har gått, en sammanställning av den utställning föreningen har haft på några platser i kommunen. Utställningen var en påminnelse om att det i år är 100 år sedan, Vellinge-Skanör Falsterbo järnväg startade maj 1904. Här visas i flera fall unika bilder från olika stationer utefter linjen, olika lok och vagnar och personal finns också med. Historien och bakgrunden till järnvägens etablering beskrivs också ingående.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.