Allt om BAD på Näset

Allt om BAD på Näset är en bred skildring av kallbadkulturen på Falsterbonäset från slutet av 1800-talet till modernaste nutid.

Allt om BAD på Näset berättar om kallbadandet som kulturhistorisk och social företeelse under de gångna 150 åren. Det handlar allt från fint folk på Falsterbohus förr i tiden till vit, varm sand och friska bad i vår tid.

Allt om BAD på Näset berättar också om hur badmodet förändrats under 1900-talet. Och om Näsets stränder, badhytter, vattensporter, livräddning och mycket mer.

Allt om BAD på Näset ger dessutom svar på udda frågor som dessa:

  • Vem köpte kung Oscar II:s använda badvatten?
  • Vad är en ”haspehytt”? Har man simmat med facklor i Falsterbohus simbassäng?
  • Kan man rädda den som drunknat åter till livet med en gunga?
  • Vem äger en tånggrotta?

Kort sagt, boken berättar Allt om BAD på Näset. Och är illustrerad bland annat med bilder ur Callunas rika bildarkiv och med nytagna fotografier. Bokens författare heter Lars Melin har ett livslångt intresse för Näsets kulturarv. Han har rötter sedan generationer i både Skanör och Falsterbo och har vuxit upp på Näset under femtiotalet. Några av de dokument och äldre fotografier som illustrerar Allt om BAD kommer från författarens familjearkiv.

Kulturföreningen Calluna – Då och nu på Näset ger i vår 2016 ut en ny bok i föreningens serie av skrifter om liv och leverne på Skånes sydvästra spets.

Allt om bad på Näset

Allt om bad på Näset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 + nitton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.